onsdag 21. september 2011

Hyttetur med mye jakttrening

Fredag formiddag dro jeg, Ellen og Elisabeth til fjells, søstra til Elisabeth har hytte i Rugldalen 2 mil nord for Røros som vi var så heldige å få låne.Joda, kan vel si at innkvarteringa var HELT i orden :-)

Fredag gikk vi en god tur i vakkert fjellterreng, og hundene løp og løp, var visst terreng som virkelig satt fart i løpefoten.. Og løpinga ble kun avbrutt av korte økter for å fange/drepe og spise lemmen, som det var i hopetall av. Ikke noe festlig, men så lenge vi velger å ha hundene løse, skjer det desverre..

Lørdag våknet vi til ett fantastisk høstvær, frost på bakken og tåke i dalen.. Helt utrolig!Etter en bedre frokost pakket jeg og Ellen sekken og gikk litt oppi lia for å trene jakt. Dirigering og markering sto på programmet i dag.Og dirigeringene skulle legges i terrengskifte, så da ble det litt bakker for de firbente, som følger veldig nøye med når dummyene ble lagt ut.

Vi la ut 4 områder med dummyer, alle ett godt stykke unna. Ene område var over en liten bekk/sivområde og oppå en liten topp, ett annet var over en knaust, over en bekk og oppå en knaust igjen, litt ute av syne, ene område er vist på bildet, og det siste var ganske likt bilde, men med muligheter til å bryte linja og løpe rundt, noe ingen av hundene gjorde.Hundene fikk masse fot trening når vi la ut, og etter en liten påminnelse fra Ellen (takk lov for treningskompiser som sier i fra) fikk vi strammet inn litt slik at den gule gikk ganske så anstendig fot, og ikke bare dinglet sånn ca rundt foten :-))

Vi sendte samtidig til forskjellige områder, og på første sendinga brukte Vito lang tid på å bestemme seg hvilken dummy han skulle ta med inn (Ellen sine dummyer) og valgte tilslutt å komme inn med to... GRRR.. Jeg kjeftet og ropte nei og fy, men i etterkant ser jeg jo at det ikke er måten å gjøre det på.. han var jo faktisk halveis i apporteringa når jeg så at han hadde to, og da var det litt for sent for korreks... Det jeg SKULLE ha gjort, var å løpe ut mens han var der ute, ta i fra han begge dummyene og så tatt en ren apport innkalling... Ja, ja, da har jeg planen klar til neste gang det skjer.. For jeg tror desverre ikke det var siste gang.. Har jo jobbet rævva av meg for at han ikke skal bytte, og det har han forsåvidt blitt flink til å ikke gjøre.. men å ta med seg to i slengen har vi ikke arbeidet oss igjennom, så da får vi bare ta den biten også. Jeg har såpass store dummyer at han ikke får det til sånn rent fysisk, mens Ellen sine dummyer derimot..akkurat plass til to i en labrador kjeft.

Ellers fungerte han kjempefint, og jeg avsluttet med at Ellen kastet en markering som falt vel nærme dirigeringa, og ergo måtte jeg jobbe litt for å få han til å skjønne i hvilken rekkefølge jeg ville ha inn dummyene, men vi løste det tilslutt på en meget anstendig måte :-)Pause i den nye jerven duken, den falt helt tydelig i smak, selv om det nok var litt uvant for han å ikke kunne gå..hihi

Etter jakttreninga gikk Ellen og Elisabeth en litt skikkelig fjelltur, mens jeg og Vito gikk en times tur i terrenget, der vi så både rype, lemmen og reinsdyr. Foten min er ikke bra nok til å bli med på skikkelige langturer ennå, men den gule var veldig godt fornøyd med å krype inn i buret sitt til kvelds, etter 8 timer ute i fjellheimen. De tobente koste seg med finnbiff og rødvin, og hadde det helt topp. Elisabeth hadde fått gått spor og felt med både Fibi og Axxe, så alle hundene var godt fornøyd med dagen.Planlegging av søndagens trening, som innebar felt og dirigeringer i bakkant. Området dere ser er deler av feltsøket.

Vi la ut 12 dummyer i feltet, små og store, på kort og lang avstand, og hundene var nødvendigvis med og så ergo  at det ble lagt ut fra der de var bundet opp. Også la vi ut 2 dirigeringsområder i bakkant samme sted som i går, slik at vi kunne kalle inn og sende bak.

Som sagt terreng som innbyr til løping, og i tilegg se på at feltet ble lagt ut ble i overkant for Vito... Fy f.. som han løp.. Vi sendte ut begge hundene samtidig, og Kiska jobbet jevnt og trutt innenfra og ut, mens Vito beina ut i ytterkant av feltet. Han hentet 3 ganske kjapt, også løp han for langt og for fort.. Makan altså.., veldig lenge siden jeg har sett han sånn, som regel er nesa veldig på selv om han løper fort.. mulig den var det nå også, men han var ALT for langt bak. Ropte han inn en gang og sendte han på en dirigering som han hentet fort, men samme flyinga når jeg sendet igjen. Plutselig får jeg se han laaangt neri lia.. og da mener jeg langt altså, i alle fall 400 meter unna.. Fikk kontakt med han inn, og når han snur ser jeg den mega reinsflokken rett i nærheten.. Vito bryter bare av i bakkant og kommer inn som en kule, klar for dirigering.. Det er utrolig godt å ha en hund som overhode ikke bryr seg om å jage vilt i alle fall!! Kiska var på dirigering litt ute av syne for oss da reinsflokken kom.. og hele gjengen passerte på ca 15 meter unna dummy området. Når Ellen løp frem for å sjekke (ble litt høy puls på mor ja tror jeg..:-), sto Kiska med dummy i munnen, på tur inn, herlige lille lakrisen. Måtte jo få se på dyreflokken, men jobben kom i første rekke!!Hundene jobbet faktisk i 25 minutter i strekk med søk og dirigering, og da avsluttet vi til tross for at det lå igjen to små dummyer. Vito fikk hente de, men da under streng dirigering til området. Vi mente at nå hadde de fått nok, og skulle gå ned igjen. Hundene fikk gå løse, og herregud som det tok av i løpefoten... Skulle ikke tro at disse to hadde gått i turbofart i søk i 25 minutter nei, var mer løp igjen i beina :-)) Ikke så fornøyd med at Vito tok av så til de grader i beina i dag, men jeg setter det på kontoen terreng / synspåvirkning enn så lenge :-))Zorro, tålmodig venter på all jakttrening, og en av Vito's nye bestekompiser.Fibi var også med å så på at det ble lagt ut dummyer, før hun returnerte ned for spor og feltsøk.

Søndag ettermiddag gikk vi en god tur inn til ei gammel sæter, Vito litt mer styrbar med tanke på lemmen faktisk, mulig han begynte å bli mett..hehe. Etter middag og vasking satt vi kursen hjem igjen.Ett siste bilde av fjellet i all sin høstprakt.

Ei utrolig flott helg på alle måter!!

Alle bildene i bloggen er tatt av Ellen Beate Hove, resten kan sees på:
https://picasaweb.google.com/114106182168825996179/Ratvolden2Sept11?authkey=Gv1sRgCNzKrNnN4q6iEg#

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar